Wat is een mijmermeditatie?

Vind jij mediteren ook zo saai?

Mediteren – ja, ja, iedereen weet het inmiddels wel.

▪    Je wordt er gezond van.
▪    Je stress neemt af,
▪    Je hartslag daalt en je bloeddruk ook.
▪    Je lichaam krijgt de kans om alle beschadigingen rustig te repareren.
▪    Je cellen gaan weer tintelen,
▪    Je haren gaan weer glanzen
▪    Je ogen gaan weer stralen.
▪    Je krijgt weer zin in het leven.
▪    je krijgt weer zin in de liefde!

meditationpose

Mediteren brengt je in diepe ontspanning. Dat is zooo weldadig. Want in diepe ontspanning doet je lichaam nu eenmaal andere dingen dan als je super alert en gespannen bent.

Wist je dat 80% van alle ziekten door stress en spanning komt? Dat is wetenschappelijk bewezen. En het staat met zekerheid vast, dat je met meditatie van bijna al die kwalen kunt genezen.Hoe cool is dat.

Alleen – mediteren is zo saai. Zitten niksen en je hoofd leeg maken. Wie heeft daar nou tijd voor. En het is ook zo saai. Word je gezond van de meditatie, word je weer niet goed van de saaiheid. Dat schiet niet op.

Mijmermeditaite is een wild avontuur

Ht kan ook anders, gelukkig.  Westerse geest is niet zo gericht op stilzitten en daarom werkt de traditionele westerse meditatie een beetje anders dan de bekende oosterse meditatie.

Daar zijn heel veel redenen voor, maar de bottom line is dat westerse hersenen dol zijn op activiteit. Het zijn een soort innerlijke kleuters. De beste manier om kleuters stout en vervelend te krijgen, is door ze stil op een stoeltje laten zitten.  En met onze hersenen werkt dat precies hetzelfde.

Als je  wilt dat ze  zoet zijn, geef  ze dan iets om mee te spelen, iets wat de verbeeldingskracht aanspreekt.

Mediteren is spelen

Je maak je gedachten dus helemaal niet leeg, maar je geeft ze een symbool of een intrigerend beeld om over te mijmeren. De hersenen hebben een instinctieve gevoeligheid for symbolen. Ze brengen onmiddellijk de  verbeeldingskracht op gang.

Naarmate je verbeelding op stoom komt,  openen zich allerlei deuren in je hoofd. Mijmeren neemt je mee op een reis vol verrassingen. Kwartjes blijven vallen.

Er is echt geen kunst aan. Iedere kleuter kan het. Mijmermeditatie opent je voor je innerlijke kracht. Voor 90% verbeeldingskracht  en voor 10% iets groters, iets ongrijpbaars dat het alledaagse ver overstijgt.

We noemen dat het Mysterie, iets dat je in aanraking brengt met de onvoorstelbaar grote scheppingskracht van de geest.

Ieder symbool opent een ander paleis

Welk symbool of welk beeld je gebruikt heeft enorme invloed op je meditatie. Stel je voor dat achter ieder beeld een enorm paleis schuil gaat. Het symbool is als het ware de sleutel.

Die sleutel open je door erover te mijmeren en de associaties te laten ontstaan. Laat je gedachten rondom het onderwerp dansen alsof je door de kamers van een paleis drentelt, lekker speels en luchtig.

Gedachten spoelen als golven rond het strand

Of, om een ander beeld te gebruiken, alsof je symbool een eiland is, waar je gedachten omheen spoelen als de golven van de zee. En voor je het weet, beginnen er schatten aan het strand te spoelen.

Geef je fantasie dus de vrije loop maar blijf wel bij je onderwerp. Herhaal dit net zo lang totdat er geen nieuwe inzichten of associaties meer boven komen.

LET OP: zorg dat je tijdens je meditatie niet gestoord wordt. Neem er echt even rust voor. Als je er heel diep in zakt, schrik je enorm als iemand je stoort.  Doe de deur dicht en zet je telefoon uit.

En doe het niet op de snelweg. Echt niet.

Voorbeeld van een mijmermeditatie

Handig om te weten
Meditatie is net als een kleuter niet heel snel. Maar wel heel origineel. Geef je meditatieonderwerp even de kans, dan worden de inzichten steeds dieper en verrassender.

Herhaal het  zelfde symbool of beeld daarom minstens drie dagen, liefst aaneengesloten, en daarna net zo lang totdat er niets nieuws meer in je opkomt.

Breng ritme aan in je meditatie
We eten elke dag, we slapen elke dag en we wassen ons elke dag. Kleuters en verbeeldingskracht doen het goed op ritme en regelmaat.

In de hemel is geen tijd, maar op aarde moet alles altijd iedere dag opnieuw. Dat geldt ook voor mediteren. Breng ritme aan. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat het zo het  meeste oplevert voor de minste inspanning. Dat het zo de minste energie kost. Daar houden we van.

Di ritmen zijn nog een heel ding, waar ik hele cursussen over kan vullen.  Je moet het echt doen om het te ervaren, wat ritmische herhaling met je doet. Het is magisch. De hele natuur bestaat uit ritmen. En al die  natuurritmen brengen een stroom op gang in je leven. Als je meewerkt met die stroom ontstaat er een soort meewind in alles wat je doet.

Maak er kennis mee in het Online progamma De Thuistempel.

Meld je hier aan voor de gratis Hartslag van de Tempel. Voel de hartslag van de natuur.