Vegetarisch bouillonpoeder van brandnetels

IMG_0851

Vegetarisch Bouillonpoeder. Ken je dat?
Ik maak het al 30 jaar.

Ik woonde in Utrecht op een bovenhuis, naast de gevangenis. Iedereen om me heen maakte carriere. We waren apothekers, we moesten rijk en respectabel  rondrijden in een glanzende wagens, of daar in elk geval naar streven. Dat begreep iedereen.

Maar ik wilde gewoon bij mijn prachtige baby zijn en de rest kon me gestolen worden. De rest, dat was ongeveer mijn hele leven. Ik leed dus aan een postnatale depressie. O, die wijze hormonen…

Hoe dan ook, die brandnetels waren een groene  levenslijn voor me, een verbinding met de wilde natuur waar ik leven en hoop uit putte. Nog steeds. Rijker dan de natuur wordt het niet.

Na de brandnetelsoep en de brandnetelthee had ik nog over. Omdat ik toch de hele dag met vijzels in de weer was, lag de oplossing voor de hand.

Na een hele middag vijzelen rook  het huis 100% groen en was ik voor het eerst sinds lange tijd weer gelukkig. Ik had mijn eerste portie goud-uit-brandnetels gemaakt:  Bouillonpoeder, wild en nat van het verse brandnetelsap.

Terugkijkend was dat misschien wel het moment dat ik aan het Grote Werk begon.

In elk geval was het een goede reden om vaker vegetarische bouillonpoeder te maken: dat ik er gelukkig van werd. Irrationeel gelukkig. Maar er zijn nog veel meer redenen.

IMG_0832

1. Het is vegetarisch. Veganistisch zelfs.
Geen vlees, geen dierlijk vet, alleen planten en mineralen.

2. Het is heel lekker.
De smaak past bij allerlei gerechten.

Eiwit. Brandnetel bevat evenveel eiwit als biefstuk. Maar dan groen. Het gaat niet stinken als je het droog bewaart.

IMG_0837

3. Er zitten geen E-nummers in.
Geen mononatriumglutamaat, geen transvetten of verdikkingsmiddelen, geen gevriesdroogde, gamma-doorstraalde prei.

4. Het is simpel.
Kruiden en zout. Less is more.

5. Het is uit de eigen tuin.
Uit het park kan ook natuurlijk.

IMG_0830

6. Het is wild.
Met die wilde brandnetels.

7. Het is groen.
De mooiste kleur!

8. Het is heeeeel vers.
De planten weten nog niet eens dat ze geplukt zijn.

IMG_0838

9. Het is gezond.
Natuur, niets dan natuur.

10. Het is leuk om te maken.
Je ziet onder je handen iets ruigs veranderen in iets lekkers.

11. Het is heel voordelig.
Koop je biologische bouillonpoeder, stukken duurder en wat zit erin? Gevriesdroogde, doorstraalde ui. Seriously.

IMG_0834

12. Het is veelzijdig.
Voor de bouillon, door de soep, de salade, op een radijsje op je brood, door de stoofschotel.

13. Het is barstensvol mineralen, door die brandnetel.
De mens leeft niet van natrium alleen.

14.Het is evenwichtig
Zout zorgt dat je vocht vasthoudt, maar brandnetel is juist vochtafdrijvend.

15. Er zijn er vast nog wel meer redenen, maar je wilt nu natuurlijk aan de slag.
Het gaat zo:

IMG_0834
IMG_0836
IMG_0833

;

Vegetarisch Bouollonpoeder: het recept

De basis is lavasblad (maggiplant) voor de smaak, en brandnetelblad voor de mineralen. Ik gebruik ongeveer half-half. 

Voor de verfijning gaan er andere lekkere kruiden in, zoals oregano en bieslook. Als je eraan kunt komen is daslook ook echt een knaller.

Voeg keltisch zeezout toe, (of himalayazout), zo weinig mogelijk, en maal alles goed fijn in de keukenmachine. Of in de vijzel, als je daar de tijd voor over hebt. Laat alles drogen op een blad met keukenpapier.

Als het droog is, kan het in de potjes, eventueel geef je het nog een ronde door de keukenmachine of vijzel om de ergst klonten eruit te halen.

Dat is het. Ik ben benieuwd hoe jij het vindt en welke variaties jij weer bedenkt. Laat je het ons weten?

Let’s go wild, let’s go magic.  Ontvang de Hartslag van de Tempel