Acht gave feesten die je gezondheid beschermen

 

Hoewel we in het nieuws worden overspoeld met rampen en het en na het andere ellendige doemscenario krijgen voorgeschoteld, is het  in de huidige stedeljke 24/7 economie toch heel aangenaam toeven.
Zelfs als we niet speciaal veel te besteden hebben, zijn we  omringd door comfort en luxe die onze voorouders in hun wildste dromen niet konden voorstellen.
Hun idee van luilekkerland was simpel:
Elke dag lekker eten en nooit meer honger.
Dat was het.
Soms droomden ze nog van een prins op een wit paard. Maar prinsen woonden in tochtige kastelen, ze moesten een harnas aan en ze werden opgevoed om zich hardhandig te verweren. En ze stonken. Iedereen stonk.
Paarden stonken ook. En ze produceren mest, in formidabele hoeveelheden.
Daarbij vergeleken baden wij in werkelijk onvoorstelbare rijkdom:
Rijkdom van nu
Anticonceptie.
Elke dag te eten.
Een huis met verwarming
Stromend water in huis, koud en zelfs warm
een wc
zelfs een eigen badkamer – en deo!
Anticonceptie.
Een ruime keus aan warme en fleurige kleding
Geen klompen maar echte schoenen voor iedereen, zelfs meerdere paren!
Een fiets!
Bussen, treinen, auto’s
Een opleiding: lezen en schrijven en rekenen.
Internet met ALLE kennis van de wereld onder handbereik
overal naartoe kunnen reizen
Overal met elkaar praten, en elkaar zien, zelfs al zijn we duizenden kilometers ver weg
‘s avonds  zomaar naar buiten kunnen zonder je leven te hoeven wagen
straatverlichting
geen voortdurende oorlogen en schermutselingen
Geen kindersterfte
Anticonceptie.
Tandheelkundige zorg
Veilige werkomstandigheden zodat je niet elk moment je arm in een machine kon krijgen
vrije dagen
Al die techniek: wasmachines, stofzuigers, koelkasten, maandverband.
Een  democratische rechtstaat met macht die verantwoording schuldig is aan het parlement
Vrijheid van meningsuiting, vrije pers
Straffen als boetes en celdetentie in plaats van verminkingen, ophangen of vierendelen, al dan niet met proces
Vrijheid om je partner(s) te kiezen en te scheiden,
Anticonceptie.
Grote vrijheid voor vrouwen: #metoo ten spijt.
En had ik dat al gezegd: anticonceptie. Vroeger waren vrouwen zwanger, of bang om zwanger te worden, of ze hadden een baby aan de borst. Of ze waren oma. Of non.
Om maar even aan te geven, wie graag terug wil naar het verleden, die mist iets. Los van het feit dat dat niet kan.
Leven = ritme
Maar er is één ding uit het verleden, dat wel heel erg missen en dat is het natuurlijke, het levensritme.
Als mensen maken we immers gewoon deel uit van de natuur. Ons lichaam is een en al ritme: hartslag, adem, waken en slapen. Inspannen, ontspannen.  Of we nu lopen of vrijen, leven heeft een ritme.  
Het komt erop neer, dat we die ritmen domweg nodig hebben om gezond te blijven.
Niet voor niets is die ritmische muziek zo lekker. En wie helemaal hip is werkt  ‘in the zone’ met ‘binaural beats. ‘
In een landelijke context leef je automatisch mee met het ritme van de natuur, en met het ritme van zaaien, verzorgen, oogsten, verwerken en overleven. Of met het ritme van ‘swinters houthakken en jagen en’ szomers  feesten en vissen.
Jaarfeesten waren in oorsprong boerenfeesten.
24/7 leven in een verstedelijkte omgeving
Maar inmiddels leeft 70% van de mensen in een stedelijke omgeving in de 24/7 wereld. Het ritme is niet vanzelfsprekend meer. En dat merken we. 
Als we dat  ritme negeren, verliezen we een stuk leven: en dat merk je meteen aan je gezondheid je conditie. Wie almaar door gaan, wordt ziek, uitgeput, kribbig en ongelukkig. En eenzaam. 

Ik citeer een van de vele websites over burnout: ‘Er zijn weinig ervaringen zo ingrijpend als een burn-out. Pas achteraf zie je de signalen, maar je had nooit verwacht dat het zó ver zou komen. Dat het zó ingrijpend zou zijn. En dat je zó lang zó moe bent.’

Logisch. Er is immers niets dat je vanzelfsprekend in je ritme houdt. Je studie is pittig en je vrienden willen dat je gezellig meedoet, baas wil graag dat je even overwerkt, loyaal als je bent; je gezin vraagt aandacht en er is ook nog zoiets als erbij willen horen.

Burnout: schaamte en somberheid

‘Een burn-out brengt schaamte met zich mee, en angst, en twijfel en somberheid. Schaamte omdat het niet lukt. Angst of het ooit weer helemaal goed komt. En twijfel over de keuzes die je hebt gemaakt.’ Maar je kunt er niets aan doen; je hebt het gewoon niet door, hoe rampzalig je keuzes zijn. Ze lijken  immers heel logisch in onze ritme-loze  non stop wereld.

Ritme is niet meer vanzelfsprekend aanwezig. Maar we hebben het wel nodig. Je moet het echt zelf aanbrengen. En het is nog leuk ook.  Acht feesten kunnen je gezondheid beschermen! 
Ritme toevoegen aan je leven, doet ook iets met je besef van ecologie:  je ervaart opnieuw hoe alles met alles samenhangt. 
Die verbondenheid met de natuur geeft je een plek in het geheel. Je bent niet alleen; je hoort erbij, onlosmakelijk. Door dat ritme, die saamhorigheid te vieren, in je eentje, maar  beter nog samen  met elkaar, ga je dat weer voelen, zien en ervaren. Dat je erbij hoort. 
Dan vallen dingen opeens op hun plek. je krijgt zicht op. Je krijgt er weer zin in.
Acht feesten
Traditioneel vierde de landelijke bevolking dus zo’n acht keer per jaar een jaar-feest.
Met Midwinter, Midzomer, het begin van de lente en het begin van de herfst vierden ze feest.
En tussendoor, de vier feesten van prille lente, prille zomer, eerste oogst en het diepe donker van de late herfstfeesten.
We zien al die jaarfeesten en hun betekenisvolle symbolen nog terug in overblijfselen: de paashaas en zijn eieren; de opstanding uit de dood; de Miss-verkieziengen  in mei, de huwelijkstijd; midzomer met alle festivals, de grote duitse  oktoberfesten,  sint maarten, de sinterklaastijd met alle geschenken en verrassingen, de groene kerstboom.
Tempelwerk: nieuwe vormen om de complexe samenhang te vieren
Als Tempel priesteressen is het ons werk, om te zoeken naar nieuwe manieren, nieuwe vormen om dit ritme  een pek te geven en  in te passen in de 21e eeuw. We bestuderen de symboliek die gebruikt werd, om een complexe samenhang te beschrijven.
En met de kennis van de oude symboliek, met het begrip van het doel en de samenhang, geven we die feesten vorm. We vieren het bij voorkeur ergens in de natuur, en dat is effectief overal  waar er nog iets groeit, waar het leeft, zodat we het ritme kunnen zien en voelen.
In het stadspark of in de vinex wijk, in het plaatselijke natuurgebied, op de dijk, aan het strand, in het bosje, op je balkon tussen je tien eigen gekweekte aardbeien, de kleine trotse pompoen of misschien zelfs op de hippe groene daktuin van je werk.
In de Tempel geven we daar allerlei handvatten voor. Het is werk van voortschrijdend inzicht, we ontwikkelen steeds nieuwe vormen en we testen van alles uit.
De vormen die lekker werken, die delen we graag. Acht gave feesten die je gezondheid beschermen. Hoe heerlijk is dat.
Wat nu verder?
Als je ook lekker feest wilt vieren met je vriendinnen, je gezin, of met je geliefde, meld je dan aan voor de Hartslag van de Tempel. We vertellen over die feesten. De feesten die wij organiseren en hoe jij het zelf kunt aanpakken. En ook over symbolen en andere oude gebruiken die sper zinvol blijken te zijn.
Facebookgroep In de Tempel
De Facebook groep In de Tempel is een groep, speciaal voor vrouwen. Hier kun je zelf meepraten en meelezen over de jaarfeesten en over het gebruik van symbolen.
Medicijn nodig?
Ben je zelf een beetje aan het kwakkelen met je energie, slaap je niet lekker, heb je stressklachten, kijk dan bij  de Luisterreizen : puur medicijn, maar geen pillen!
Hoor je de roep?
Raakt het tempelwerk een snaar in jou,  kijk dan bij de Tempeltraining. 
Lekker lezen
Wil je lekker romantisch naar het verleden, om te voelen hoe die tempels lang geleden werkten en waarom ze verdwenen zijn? Lees  de historische  roman In Persephone’s armen, door Debora Zachariasse. De snelste manier om het boek te ontvangen, is bestellen via Libris, via deze link; Verzending is gratis in Nederland en Vlaanderen.

https://bit.ly/2Kzujw