Hoe ontwikkel je je helderziendheid?

door Debora Zachariasse

Helderziendheid, helderhorendheid. Door de sluiers reizen van tijd en ruimte. Hoe kun je dat leren?

In dit schilderij van Maria, door Fra Angelico, is in de symboliek zoveel diepzinnige verwerkt, dat het eigenlijk een geschilderde instructie is.  Maria, met haar kind, toont zoveel moois dat mijn hart wijd open gaat.

Het schilderij had net zo goed kunnen heten: De Kunst van het mislukken.

Of: Hoe ontwikkel je je helderziendheid?

 

625px-Angelico,_madonna_col_bambino,_pinacoteca_sabauda

Een kroon van licht

Haar stralenkrans, AVE MARIA,  met al die symbolen en tekens, het lijken de zeven planeten. Plus één: de Aarde.  De Sterrenkroon van de Zodiak op haar hoofd. De sterren zelf begroeten Maria. Zij kent hen, is meester over hen. Dat is nog een heel ander verhaal; meesterschap over de zeven planeten, is meesterschap over jeZelf.

Het kind, vol aandacht voor de toeschouwer, draagt de Kroon van de Aarde: de vier hoekpunten, vier elementen, in goud. Het is meester over de Aarde, zo klein als het is.

Maagdelijke geboorte: geen seks?

De Maagdelijke Geboorte gaat niet over een vrouw die geen seks heeft gehad. Dat is absurd. Dat is ook niet wat de esoterie erover leert.

De maagdelijke geboorte gaat over over de Maagd, als beeld van de Aarde. Het beeld van de vruchtbare Aarde, in augustus, als de zon in het sterrenbeeld maag staat, en de oogst wordt binnengehaald, het gouden graan.

In fysieke zin is ‘de Maagd’ de moeder van het gouden graan. In spirituele zin is Zij de moeder van het Lichtlichaam, het gouden voedsel van de innerlijke wereld.

Wij leven allemaal, zonder uitzondering, in een lichaam van aardse moleculen. Zonder verdere bevruchting (ook niet van een kerk of goeroe dus), ontwikkelen we in ons aardse lichaam een nieuw leven: het Lichtlichaam.

Hoe? Dat laat Maria zien. En het Kind laat het ook zien.

Bloedrode Mantel van Mislukking

Heb je je wel eens afgevraagd waarom Maria zo goed kan troosten? Omdat zij de mislukking kent. Zij is gekleed in een gewaad van mislukkingen.

Maria draagt een rode mantel: rood past bij actie, bij knopen doorhakken, bij beslissingen nemen. Bloed is rood. Bloed doet pijn. Bloed is afkomstig van wonden, opgelopen door in actie te komen. Bloed door allerlei pogingen.

Menstruatiebloed, als er wéér geen baby op komst is. Bloed van mislukkingen. Altijd wanneer je in de actie komt, moet je incalculeren dat het ook mis kan gaan. Af en toe moet je  je verlies incasseren.

Eigenlijk vertelt het beeld, dat mislukkingen onmisbaar zijn. Door ons helemaal aan de aarde over te geven, erin te duiken, nemen we het risico om grandioos te mislukken. ‘

‘ Been there, done that. Niks aan te doen,’ zegt Maria.  En ze knipoogt. ‘Geeft niks. Komt goed. Ik sleep je er wel doorheen.’

Stap voor stap gaan. Door erbij te blijven kun je veel leren van je mislukkingen. Zo groeit in ons vanzelf een nieuw inzicht, een nieuw lichaam: een Lichtlichaam, dat niet is gebonden aan tijd en ruimte. Een lichaam dat helderziend is en helderhorend.  En dat ons leven na leven bij blijft.

Vallen en opstaan.

Nauwgezet werken met een doel, en dan de feedback verwerken: vallen en opstaan. Zo werkt ambacht. Erbij blijven.Steeds een stapje beter.  Een lichtlichaam maken is ambachtelijk werk.

Ik vind het ook zo leuk dat het gewoon begint als een kind: klein, kwetsbaar – maar als je het voedt, groeit het als kool.

Innerlijk lichaam, innerlijke zintuigen

Het Lichtlichaam heeft innerlijke ogen en innerlijke oren en die krijgen steeds meer innerlijke indrukken door. Zo ontstaat onze helderziendheid, helderhorendheid, heldervoelendheid. Dat zijn allemaal eigenschappen van het Lichtlichaam.

Je kunt je ermee bewegen door tijd en ruimte. Dat is super leuk en soms een beetje griezelig, als je het voor het eerst doet. .

Daar staat dat kind op het schilderij dus allemaal voor; en later, als het volwassen is, volgroeid, als man, is het de redder, de gezalfde, de Lichtmens. Het had evengoed een Lichtvrouw kunnen zijn, uiteraard. De Christa, waarom niet.

Jouw Lichtlichaam wordt  geboren uit een leven vol actie. Je spirituele succes is gebaseerd op een rood gewaad van mislukkingen, die allemaal zijn overwonnen. Maar daar blijft het niet bij. Er is meer.

De blauwe Sterrenmantel

Over het rode gewaad heen, draagt Maria de blauwe sterrenmantel. Ze hult zich in het duister. Je zou kunnen zeggen, ze omhelst haar tekortkomingen, haar  niet-weten. Ze vertrouwt zich toe aan de zachte Nyx, de nacht. De grootsheid woont in de nacht, straalt ons tegemoet vanuit de Sterren.

En nog mooier: het rode gewaad en de blauwe mantel hebben allebei een gouden randje! Elke keer als je  durft te mislukken elke keer als je je niet-weten toelaat, sta je open om iets nieuws te leren, iets te verbeteren, te ontdekken wat je nog niet wist.

Zo komt ze aan die kroon. Mislukking na mislukking geeft inzicht na inzicht.

Haar Lichtkind is nog maar een baby, en nu al draagt hij de Aarde Kroon. We weten al dat t slecht met hem zal aflopen: ook hij gaat mislukken, op grandioze schaal. En juist daar komt een wonder uit voort.

Iets om over te mijmeren.

Wil je meer weten over hoe je jouw helderziendheid kunt ontwikkelen, en of de Tempel een plek is voor jou is? 

Vraag een vrijblijvend Inzichtgesprek aan. Dan kijken we samen wie jij echt bent, waar je staat, en wat jij nu nodig hebt.