In de tempel van het Dansende Hart

1452037_872601049439101_5906162544904430529_n
Een duizenden jaren oude Russische traditie onder vrouwen is het maken van een krachtpopje. Er bestaan tientallen verschillende popjes, die elk op een speciale rituele manier worden gemaakt. Het bekendste popje in het Westen is het popje van Wasilisa, maar bestaan talloze van dit soort magische popjes.

Olga Gozman heeft deze traditie in Rusland geleerd en komt haar kennis met ons delen. Debora Zachariasse heeft zich verdiept in het tempelwerk en deelt de rijke symboliek van de verhalen.

Wat doen we in de Tempel van het Dansende Hart?

IMG_2148Je luistert en beleeft het oude Europese verhaal “Bontepels” waar het meisje drie heel bijzondere gewaden van haar vader kreeg. De gewaden weerspiegelen de verschillende lagen in de ziel.
Door het sprookje ontvang je beelden, symbolen, woorden en kleuren die voor jou belangrijk zijn. Door stofjes en kleuren voor jouw popje te kiezen geef je jouw beeld waardevolle betekenis: de vibraties van jouw ziel worden zichtbaar.


10672077_872601222772417_8988531865020568031_nDeze vrolijke dansende vliegende popje met belletjes en drie zwierende rokken, gaan we maken. Het popje heeft haar naam “Belleje” gekregen omdat ze op een bloemkelk (klokje) lijkt. Ze draait en spint in haar vreugdevolle dans, een dans die je zuivert van binnen, blij maakt, laadt op. Ze kan de vastgelopen energie weer laten stromen, ze lacht en zingt op de plekken (in jouw huis of in jezelf) die een vernieuwing kunnen gebruiken. Haar kracht zit in de vorm van… 
Het popje is eenvoudig te maken, zonder naald of schaar; een paar lapjes en jouw liefdevolle handen. Het is een proces waar alle zintuigen worden geprikkeld: tast, geur, kleur, geluiden van scheurende lapjes brengen associaties en activeren onze genetische herinneringen.

We bezielen onze kleine warme poppetjes. Het popje kan jou persoonlijke talisman worden die vol vreugde jouw huis schoon en opgeruimd zal dansen.

zielepopjes

Nabespreking van de symboliek en de werking van jouw krachtpopje.
Met een kopje thee genieten we van elkaar en onze nieuwe “vriendinnetjes” en delen met elkaar wat je wilt delen.

Nabespreking (extra’s voor volwassen vrouwen): Verdieping in het verhaal en kennismaking met een oude Russische volkstraditie: rituele, beschermende of genezende lapjespoppen maken. Je (her)ontdekt hoe vrouwen duizenden jaren terug een krachtpopje maakten en waarom. Je bekijkt en bestudeert een aantal popjes die ik mee neem voor deze dag. Graag beantwoord ik jullie vragen.

Praktisch:

Deze workshop is al geweest.  Het was geweldig leuk en je hebt echt iets gemist!!!

Maar er zijn meer fijne dingen op komst! Meld je aan bij de Hartslag van de Tempel en mis niets meer! 

Het sprookje “Bontepels”, kun je vinden in de Verhalenalmanak http://www.beleven.org/verhaal/bontepels
We verheugen ons je te ontvangen.
Meer zien en lezen over de zielspoppen uit Rusland: http://wijzespiegel.nl/zielspoppen/poppen-maken/

Meer over Debora’s werk als Hoedster van de Oude Wijsheid: www.indetempel.nl