Weerstand: hoe je een drama verandert in een geschenk.

Stumble-ne-2012-06-22_klAltijd als je scheppend werk doet, ontmoet je iets typsich aards. Weerstand. Sterker nog, je ontmoet weerstand zodra je in beweging komt, ongeacht hoe.

Weerstand is geen vijand. Het is iets natuurkundigs, net als wrijving. Weerstand gaat nooit weg. Het helpt om daar helder over te zijn.

Geschenk

Ik ga nog een stapje verder. Weerstand is het geschenk van de aarde. Ga maar na:

  • Weerstand is de tegenkracht die zorgt dat je niet uit de bocht vliegt.
  • Weerstand is het anker, dat zorgt dat je langzaam genoeg blijft om te zien wat je nu eigenlijk doet.
  • Zonder weerstand zou de weg zo glad zijn als ijs.

Weerstand is dus  echt handig als je onderweg bent.

Weerstand als vijand?

Als je geen idee hebt hoe weerstand werkt, kun je ontmoedigd raken. Misschien heeft daarom het idee postgevat, dat weerstand een vijand is die overwonnen moet worden. Alsof het om een gevecht gaat.

Maar de aarde is onze bondgenoot, niet onze vijand. Domheid, onkunde, onbegrip, dat is onze vijand. Onkunde kun je verslaan. Als je eenmaal iets kunt, kun je het.

Als je iets begrijpt, vergeet je het nooit meer. Begrip is voorgoed. In de Kabbala is de sfeer van Begrip de sfeer van Saturnus, die is verbonden met de tijd nemen, met rust.  Begrip geeft rust.

De kunst

Toch moeten we over de weerstand heen om ooit ergens te komen. Maar dat is niet moeilijk, er is een kunstje voor. Iedereen kan het. De kunst zit ‘m in vier dingen.

  1. Accepteer dat er weerstand is. Weerstand is een gegeven en het gaat nooit weg. Daar kunnen we kort over zijn.
  2. Kom in actie maar begin klein. Weerstand is het grootste als je begint. Beweging overwint de weerstand. Het maakt niet uit hoe klein je eerste actie is.
  3. Ga door. Zo ontwikkel je een gewoonte. Weerstand is niet bestand tegen gewoonten. Ga maar na: als je loopt, zet je gewoon de ene voet voor de andere. Dat werkt op precies dezelfde manier voor scheppend werk. Ook gewoonten horen bij Saturnus. Gewoonten verbinden Yesod, het rijk van Maan, rijk van de ritmes en getijden met Malkuth, het rijk van de Aarde. Het pad tussen de maan en de aarde is het pad van … Saturnus! Lang leve de inzichten van de Kabbalistische Levensboom.
  4. Leer gaandeweg doseren. Als je ergens aan begint, kun je nog niet doseren. Je wilt teveel of je durft niet. Dat is geen kwestie van blokkades, die je moet opheffen, (tenzij je met ‘blokkades opheffen’ bedoelt dat je in beweging moet komen). Doseren leer je domweg door vallen en opstaan. Naarmate je meer ervaring hebt, word je er handiger in. Dat is het geheim van meesterschap. Daarom is het zo fijn om met ervaren mensen te werken. Stages, mentoren, oude rotten in het vak. Zoek ze op en houd ze in ere.

 

De Kabbalistische Levensboom zit boordevol met handvatten voor evenwichtigheid . Zo word je effectief zonder jezelf geweld aan te doen.  

Wil je meer weten over de Traditionele Europese wijsheid en de tempel?

 

Meld je aan voor de Reis naar de Tempel en ontvang gratis een Magische Luisterreis

Als je je email adres en naam invult, krijg je automatisch en vrijblijvend  de gratis lessen in je mailbox. Je hoeft niets. Voel gewoon maar of dit pad bij je past.
En je krijgt direct de ontspannende, vitaliserende Luisterreis cadeau.