Ken je dat? Woede?
Ik was boos toen de hond van mijn buren zijn bot in mijn kruidentuintje had begraven; alles kapot.
Ik was echt pissig toen mijn kat voor mijn computer ging staan, haar staart optilde en vol in mijn computer pieste. Ik kon hem weggooien wat heel erg was, want ik zat midden in een boek. Het Fluisterboek
Het was Sybille, mijn eerste zwarte kat. Een schaduwkat. Verder was het echt een lief dier, maar ze vond er blijkbaar iets van. Schaduw…
Echt woedend werd ik als mijn vertrouwen werd beschaamd. Toen een dierbare, die ik vertrouwde, me een rotstreek had geleverd. Sneaky achter mijn rug om. En soms in mijn gezicht. It happens. En aan de vele triggers te zien, gebeurde dat vaker dan ik dacht. Je hebt het op een gegeven moment niet eens door, als je weer een stuk van jezelf in veiligheid moet brengen, achter een muur van woede.
Weet je wat ik deed? Ik vertel het in deze video:
Woede ontstaat door allerlei redenen.
Vaak gebeurt het als iemand over onze grenzen gaat en we daar geen adequaat antwoord op hebben.
Het kan ook zijn dat je al veel te lang iets hebt opgekropt. Ineens barst het naar buiten.
Of je voeding is te heet: dat je te pittig hebt gegeten. Peper in je kont is serieus een ding!
Best lekker
Toegegeven, een beetje woede is soms best lekker. Maar vaak is het gewoon teveel.Â
Te heftig, sociaal onwenselijk, verwoestend voor je relaties en gewoon heel erg lastig en slecht voor je bloeddruk.]
Hoe komt die woede?
Ja. Hoe komt het. Woede komt vaak als bescherming. Als je grenzen overschreden worden, misschien vaak overschreden zijn en je hebt het gevoel dat je je niet kunt verweren. Behalve met prikkeldraad, schijnwerpers wachttorens en machinegeweren, die dan bestaan uit stekelig en afstandelijk gedrag, woedende blikken, altijd alert en op je hoede en giftige woorden, soms zelfs geweld.
Er zit dus iets onder. Iets waar je niet zomaar bij kunt, omdat het deel van je dat eronder zit, zo vreselijk gekwetst is: niet gezien, niet gehoord, niet geaccepteerd. Misschien verketterd of bespot, uitgelachen, in elk geval, het heeft de keus om zich te verschansen en o wee als iemand eraan raakt. Dan stuit je op een psychisch mijnenveld.
Voor jezelf, als jij snel woedend bent, is het ook niet leuk, want zelf weet je evenmin waar die mijnen liggen. Je weet niet wat de triggers zijn, en als er een psychische mijn ontploft, gaat alles zo snel. De woede vliegt je onmiddellijk te hulp, rzendsnel, voordat je meer passende, effecteivre methoden kunt inzetten. Dat is dus een dingetje. Lastig.
Woede is energie. Heel veel energie. En al die energie gebruik je voor een vorm van verdediging die jou (en anderen) nog meer schade berokkent. Catch 22. Ik ken het heel goed.
Hoe reageer je het beste, als iets je woedend maakt? Ik noem hier drie dingen die mij echt goed helpen. In deze video vertel ik er meer over.
Wat vertelt jouw woede jou?
Woede heeft ons namelijk iets te vertellen. Het vertelt, waar je je energie hebt weggeborgen. Zo’n tarotlegging kan je helpen om er iets constructiefs mee te doen. Iets dat je verder helpt en in de Live video geef ik een demo hoe dat werkt, met de Tarot.
Dit Tarot legpatroon is daar ideaal voor.
Je kunt er direct mee aan de slag. Wil je een beetje uitleg en demonstratie, kijk dan naar de video.
Mooie inzichten?
Ben je nieuwsgierig welke inzichten de Tarot jou kan geven?
Wil je verder dan de psychologie en alles beredeneren, en de onderbewuste patronen aanpakken?
Pak je Tarot kaarten en probeer het legpatroon gewoon eens uit. Laat in de reacties weten hoe het je beviel!
Wil je er feedback op, meer leren, samen mee aan de slag met een leuke groep?