Midzomer vieren – 6 traditionele rituelen

midzomer 6 rituelen
Met de Midzomer zonnewende, van 21 juni tot 24 juni (Sint Jan),  komt de zon op op de meest noordelijke plek aan de horizon, de Kreeftskeerkring. Drie dagen lang lijkt de zon stil te staan, maar dan keert het tij. Het punt van zonsopgang kruipt langzaam weer naar het zuiden en de dagen worden korter. Het meest zuidelijke punt is de Steenbokkeerkring.

Monumentaal moment in het jaar

De zomer zonnewende is zo belangrijk, dat er over de hele wereld en door alle tijden heen monumenten zijn gebouwd om dit punt te markeren, van de Heelstone in Stonehenge en de Carrowkeel Cairn in Ierland, de Basilica de Santa Maria degli Angeli in Rome tot aan Washington D.C., waar de midzomerzon in een rechte lijn over Maryland Avenue  schijnt en de U.S. Capitol Dome verlicht.

Maximale vitaliteit

Met Midzomer bereikt de vitaliteit in de natuur een uitbundig hoogtepunt: de groei en bloei van planten en bomen, jonge dieren is nu op haar krachtigst.

Kruiden die je oogst met de Midzomer hebben maximale vitaliteit. Oogst ze als de eerste dauw verdampt is, of oogst ze ritueel bij de stralen van de opgaande zon.

De drie dagen van de zomer zonnewende zijn 21-24 juni.
De zon gaat op om 05.18 en onder om 22.04; de schemering (ervoor en erna) duurt 45 minuten. Als je houdt van details, kijk dan hier.  Check bij de zon. Je vindt ook info over zonsverduistering e.d. 

Ode aan de yin kracht

In een wereld van Yang-achtige daadkracht en vuur wordt met Midzomer de Yinkracht geboren.  Op het eerste oog lijkt het vreemd om de geboorte van het duister te vieren. Wat is daar zo leuk aan?

Heel veel.   Midzomer vieringen zijn een ode aan de zachte krachten. Met midzomer komt er eeneinde aan de tijd van felle, vurige yang energie en wordt de zachte kracht geboren van het inbedden, het settelen, het koesteren. Nu komt het erop aan om daadwerkelijk in bezit te nemen wat te voorschijn is geroepen. Wat geboren is heeft voeding nodig en koestering. het is een tijd van ontspannen na de enorme vurige inspanningen van de lente. Er is weer aandacht voor elkaar, tijd voor verzoening en verzachting, de saamhorigheid wordt gevierd. Er is – altijd even pijnlijk – de reality check, het oog voor de omgeving, het inschatten of er wel tijd en ruimte is voor zoveel nieuwe dingen. Alles moet immers een volwaardige plek krijgen in het grote geheel.

Midzomer is een nieuw begin van een heel nadere kwaliteit dan de geboorte van het midwinterlicht. Op deze nacht, volgens de Kelten de meest magische nacht van het jaar, kun je de elfen zien dansen in het maanlicht als je slaapt onder de vlier. Elfen, maanlicht, vlier, de nacht, allemaal symbolen van de yin-kracht, de kracht die rustig vorm geeft aan de dingen die het hart zo vurig verlangt.

Dat moet gevierd worden! Er bestaan 6 traditionele rituelen voor. Samen, uiteraard. Heerlijk buiten, als het weer het even toelaat. Met kransen en guirlandes en andere midzomer versieringen en veel muziek.

De 6 traditionele rituelen voor de Midzomer Zonnewende

1.Begroet de zon 3 x: als ze opgaat en onder gaat en op haar hoogste punt; hef je handen op met de palmen naar de zon toe, zing de klanken die in je opkomen om je met haar/hem te verbinden.

2. Volledige onderdompeling in water. Water is yin, het reinigt de emoties. Een volledige onderdompeling in koud water (koud = yin) brengt in het lichaam een sterke reflex op gang. Het bad reinigt de emotionele imprint in het lichaam en maakt je gevoelsmatig een nieuws mens. Hera werd ieder jaar ondergedompeld en herrees als soevereine vrouw, de oorspronkelijke betekenis van maagd. Alle nieuwe dingen beginnen met een onderdompeling in de heilige bron

3. Gerechten show, een picknick waarbij ieder laat zien wat hij of zij heeft gedaan met de gulle gaven van de natuur. Ieder kan zijn eigen speciale recept de show stelen en rijkelijk ronddelen. Over het  allerbeste recept mag naar hartenlust worden gediscussieerd; er kunnen prijzen zijn voor het lekkerste gerecht.

4. Dansen in de open lucht, begin met een rondedans, 3 rondes met de zon mee om de dansvloer de wijden aan de zon

5. Zingen, vooral canons, samen afstemmen op elkaar terwijl je toch elk je eigen stem vasthoudt, geeft prachtige harmonie en speels weefsel van klank.

In Frankrijk houdt men met midzomer in iedere dorp en stad het Fete de la Musique, met live optredens. 

6. Over het vuur springen in alle windrichtingen. De beweging volgt een lemniscaat. Eerst spring je van oost naar west (water), dan beweeg je terug naar het noorden en spring je van noord naar zuid (vuur). Je kunt dit ritueel individueel doen of met de hele groep, als een vloeiende dans, waarbij je elkaar kruist bij het springen. Een groot vuur is leuk maar een kaarsvlam is ook prima; de uitstraling van een vlam is enorm. Een enkele kaars kan een volledig donkere ruimten verlichten. Vuur is yang en reinigt de gedachten. Tijdens het spingen word je gezuiverd door het vuur, datgene wat je wilt loslaten bewust nog eenmaal in gedachten en laat het dan vergoed los terwijl je springt en stel je open om in je daden  bewust mee te bewegen met het patroon van de natuur.

De jaarfeesten markeren jouw verbinding met de natuur, waar je ook bent. Je voelt dat je thuiskomt, als je je opent voor de natuur. Je wordt er gezond en gelukkig van, omdat je elke keer openstelt voor die onvervangbare stroom van vitaliteit.

Vier de jaarfeesten. Maak er een feestje van, en voel vooral waar jij zin in hebt , doe het zoals jij het fijn vindt en wees er vooral niet dogmatisch in.

De Hartslag van de tempel weerspiegelt  de hartslag van de natuur.

Wil je het hele jaar door genieten en gevoed worden door de levenskracht in de natuur?
Meld je aan voor de gratis Hartslag van de Tempel. 

Wat zin jouw plannen voor midzomer? Vertel het in de reacties!