Ribes-kruiden-elixer

Spelen met kruiden in de lente : Ribes-elixer

Ribes – groeit bijna overal. Dat zachtroze lentefeest, met geurig frisse roze bloementrosjes en dansende bijen. Die lieflijke frisse geur van prikkelende lente, die de zware wintergevoelens verdrijft!

Heb jij het ook bij jou in de buurt? Ribes is een vaste plant  die jarenlang op een plek blijft bloeien. De kans dat iemand er gif overheen heeft gespoten is vrijwel nihil.

Elixer: een drank van leven, spelen en toveren

Als je een elixer maakt, heb je het eigenlijk over keukenmagie. Spelen en toveren, dat ligt dichtbij elkaar, zoals ieder kind weet. 

Toveren is werken met verlangen, gevoel en verbeeldingskracht, in een goed geordende vorm. Je speelt de gewenste situatie uit met symbolen en beelden, precies zoals je het graag zou willen.

Spelen werkt natuurlijk precies hetzelfde. Alleen is spelen lekker licht en sprankelend en vol verrassing en vuur en enthousiasme.  Spelen is dus nooit zwaar, maar wel ernstig! Een spel moet je serieus spelen, anders gaat de lol eraf. 

Denk maar aan voetbal: als de voetballers het niet serieus nemen, is het geen mooi spel. Bij muziek is het niet anders: als de spelers aan koffie denken of aan hun zere schouder, klinkt de muziek voor geen meter. 

Perfectionisme

Doe ik het wel goed? Spreek ik die naam wel goed uit? Is dit de juiste dag? Door al die vragen  schiet je in je hoofd. En weg is de magie. 

Lichtheid heeft ruimte nodig. Meesterschap komt vanzelf: door heel veel spelen! Als je nog moet nadenken, merk je dat direct. Dan wordt het zwaar en zwoegerig. De sprankel stroomt niet. Daarom maken kleine kinderen zulke geweldige kunst. Niet beheerst, maar wel vol leven. en daar gaat het om.

Je hebt dus pas iets aan een magisch elixer, geoogst en bewerkt bij precies de juiste stand van de maan, als je ze verzamelt en bereidt in de vrolijke lichte vreugde van het spel.

Vaak – vaker dan je denkt – ben je er al, door in je hoofd een knop om te zetten. Hoewel dat ook een kunst is. Als je die kunst eenmaal beheerst, is het een hefboom van jewelste. Het is deze kunst die in de Tempel kunt leren. Soms razendsnel. En soms met gestage oefening.

Recepten helpen absoluut en daarom krijg je ook het precieze recept van de Ribes-elixer. 

Het recept van Ribes – elixer

Ik leerde van  Danielle Olsen van Gather Victoria, dat je ribes kunt eten. Ze deelde heel royaal haar recept van Ribes-elixer.  Ik heb er at magie aan toegevoegd!

Je hebt nodig: 

  • – Een pot biologische honing 

Ik gebruik Miel du Morillon van Albertine, die liefdevol mijn bijen heeft geadopteerd.

  • – Een halve liter rum liefst 50% 

of een andere soort alcohol met niet teveel smaak bijvoorbeeld wodka. Ik gebruik rum uit Réunion. Want dat hebben ze hier. Gebruik wat er is.

  • Een klein potje met bronwater. 

Als je geen bron hebt op je land, zoek dan in de buurt. Kraantje Lek of  Utrechts Heuvelrugwater heel lekker.  Of duinwater. Woon je in een stad met minder lekker water, pak dan voor deze keer een fles. Geen prik.

Bereiding:

1. Honing -gedeelte. 

Zorg dat de honing vloeibaar is. Zet het zo nodig een nacht bij de verwarming of smelt de honing au bain marie in een pannetje heet water. Niet koken! 

Ga naar buiten op een ochtend (op vrijdag als je Freija’s lieflijke energie wilt vangen, op dinsdag als je gaat voor de krachtige power van Tiw) als de dauw is opgedroogd.

Ga in gesprek met de Ribes, via je gevoel. Ruik de geur, voel wat de plant met je doet, wat maakt ze bij je wakker? Geef dat terug aan de plant. 

Vertel het in woorden of in een simpel liedje, dansje, rijmpje. Zo werkt alle kruidenmagie: uitwisseling op gevoelsniveau. Erkenning is belangrijk! Voor planten niet minder dan voor mensen.

Pluk dan je potje helemaal vol met de geurige roze bloesems en overgiet ze met de honing.  Schroef dicht. 

Laat het 6 weken trekken in het donker. Af en toe omschudden en bemoedigend toespreken. 

2. Rum – gedeelte: 

Zelfde voorbereiding als voor het honing gedeelte. Het enige verschil is dat je nu rum bij de bloesems giet, in plaats van honing. 

Doe je potje goed propvol met bloesems. Schroef het goed dicht en laat trekken in het donker. 

3. Bronwater-gedeelte

Hiervoor heb je een zonnige dag nodig. En een schaaltje met wijde bovenkant, met bronwater gevuld. En misschien een tafeltje.

Ook nu doe je je voorbereiding met de uitwisseling van sfeer en gevoel, met de plant. Een plant mag en kan geen nee zeggen; toch kan je actie niet passend zijn; wees daarom uiterst aandachtvol en bescheiden en let op je gevoel. Past het? Go on. 

Leg een tak je met veel bloesems op het water. Het mooiste is om de tak aande plant te laten zitten. Lukt dat echt niet, dan mag je ook bloesems plukken en ze op het water leggen. 

Laat de bloesem de hele dag in de zon op het water liggen. Aan het einde van de dag is de lieflijke lichtheid van de bloesem in het bronwater getrokken.  De wezenlijke aanwezigheid van de bloesem. 

De bloesemwater oplossing zeef je aan het eind van de dag door een gekookte zakdoek. Je kunt de oplossing druppelsgewijs gebruiken als bloesemremedie. 

Bereiding van het elixer: 

Wil je de bloesemremedie langere tijd bewaren, gebruik dan een gedeelte dat je aanvult met een gelijke hoeveelheid wodka of rum. Of doe chic, zoals Edward Bach, jawel, die van de Bach Bloesemremedies, die dit proces heeft ontwikkeld;  en conserveer met brandewijn (cognac). De rest doe je bij de ribeshoning die nog staat te trekken.

Op de potjes kun je, als je dat leuk vindt, de rune zetten van Freyja (Fehu) of Tiw (Teiwaz).

Na 6 weken voeg je de honing en alcohol extracten bij elkaar. Natuurlijk eerst goed zeven en filteren. De honing kun je warm maken om goed te filteren; de honing door een zeef, de alcohol oplossing filter je door een uitgekookte zakdoek of kaaslinnen.

Bij deze laatste bereiding kun je het magische spel nog versterken door het uit te voeren op vrijdag of op dinsdag,  voor Freyja resp. Tiw. Trek een mooie roze schort aan of zet een roze bril op, en steek er een groene of roze  kaars bij aan. En stel je die fijne ribes geur weer voor!

En daar is je zalige roze Ribes-elixer klaar!

Hoe gebruik je Ribes-elixer?

  • Doe het over het ijs, drink het met een scheutje sprankelende witte wijn als Kir Divine, neem een lepel als verjongend elixer. 
  • Doe het over de pudding of als je van suiker houdt, maak er dan met poedersuiker glazuur van voor over je koekjes of cakejes. En stuur mij er dan een paar!
  • Geef een kleiin flesje weg aan een dierbaar iemand die wel wat frisse Ribeskracht kan gebruiken.
  • Drink het aangelengd met ijswater op een zomerse dag.
  • Drink het bij magische rituelen ter ere van Freyja of Tiw. 

Als je wilt, kun je de rest van het honing-extract met wat room of volle kwart vermengen, choppen met de staafmizer en invriezen. Krijg je lekker ribesbloesemroomijs. 

Wat meer over de Ribes

De wetenschappelijke naam van Ribes is: Ribes sanguineum, de rode ribes. 

Ribes is familie van de zwarte bessen, de rode aalbessen, de gele ribes, de kruisbessen en de aplenbes en nog  ongeveer 150 andere soorten.

‘Sanguinium’ verwijst naar bloed, vanwege de rode kleur van de trossen.  En naar het lieflijke, sanguinische temperament. 

Vandaar de associatie met de oorlogsgod Tiw. 

En met Freyja vanwege bloedverwantschap, dat ontstaat via liefde, en via de mythologie van Freyja die – inclusief haar heilige bloem het madeliefje –  afstamt van de mesopotamische godin Ishtar. Je weet wel, die op haar Leeuwentroon zit. Ishtar is net als Freyja een godin van liefde én oorlog. 

De wagen van Freyja wordt nog altijd getrokken door twee katten. Old cat ladies – ja, verkijk je daar niet op.

Tot zover de magie van Ribes-elixer, en van Freyja en Tiw. En hoe je kunt toveren zodat het leven licht en lieflijk en verrukkelijk en helder wordt. En eervol. Dit werkt. Doe er je voordeel mee.