Runen- Fehu, overvloed

Het is veelzeggend voor de mindset van onze voorouders, dat hun alfabet, de Futhark, begint en eindigt met rijkdom. Fehu en Othala, de eerste en de laatste rune, betekenen allebei overvloed, rijkdom, bezit.

Onze voorouders wisten de aardse werkelijkheid op waarde te schatten. Hun leven was gericht om overvloed, niet alleen spiritueel, maar ook materieel, getuige hun prachtig verhalen en verfijnde mythologie. Overvloed van de natuur, dat was het begin en het einde, de adem van het leven, ook in het materieel. Vee en land.
Fehu en Othala.
Maar o, wat een verschil tussen die beide soorten rijkdom!

Fehu, vee, waren de liquide middelen van de voorouders.
Wie veel vee bezat, was rijk in de praktijk.

Je had melk en trekkracht op het land. Als je vee bestond uit paarden, had je vervoer en kon je overal heen.

In ruil voor melk, kaas, wol of vlees kon je stoffen kopen, gereedschappen, sieraden of hout en natuurlijk diensten.
Als je je in de nesten had gewerkt, kon je het weer goedmaken door iemand een lam, schaap of zelfs een paard te geven, of door een groot feest te organiseren met een varken of een os aan het spit.

Dit soort rijkdom is fantastisch, omdat het je speelruimte vergroot. Je hebt anderen werkelijk iets te bieden, je kunt royaal zijn. Overvloed maakt je onafhankelijk.

Fehu is vloeibare, levende rijkdom die alleen blijft bestaan zolang je er zelf goed voor zorgt, en ook, zo lang het blijft stromen. Het soort rijkdom die je werkelijk rijk maakt, omdat het niet vanzelfsprekend is, en ook wat van je terug vraagt.

Fehu is responsieve rijkdom, die reageert op jouw beheer. Als je er domme dingen mee doet of er slecht voor zorgt, raak je het kwijt.

Othala is het soort rijkdom die bestendig is. Land en bezit is een levenloos soort rijkdom, die na lange jaren verworven is, of in het ergste geval, een erfenis waar iemand geen poot voor uit heeft hoeven steken.cow-827459_640

Fehu geeft invloed. Othala geeft macht.
Fehu kan je eigenlijk niet corrumperen, want als je dom bent, raak je het kwijt. Fehu is dan ook een bijzonder goede manier om je karakter te ontwikkelen. Je bedrijf als spiritueel pad.

En als je Fehu eert, door met trouw, visie en beleid te werk te gaan, brengt je bij Othala: je fortuin. Fehu is je leraar; Othala is je examinator.
Hoe je met je rijkdom omgaat, blijkt hoe sterk en integer je van binnen werkelijk bent.

Hoe kun je dit direct in de praktijk brengen? Hier zijn een paar vragen om over te mijmeren. Dat kun je doen door een mijmermeditatie of door mijmerschrijven.

  • Wat kun jij vrijelijk weggeven, om anderen te verrijken?
  • Welke vaardigheid heb je, die jij vanzelfsprekend vindt maar die voor een ander goud waard is?
  • Als mensen je nodig hebben, waarvoor komen ze dan? Wat is jouw unieke kracht?
  • Heb je enig idee hoeveel geld je bezit?
  • Welke vaardigheden zou je graag willen ontwikkelen, welke kennis zou je willen hebben, welke plaatsen zou je willen bezoeken? Waar wil je in investeren voor jezelf? En voor je onderneming?
  • Wat zou je graag willen ontvangen en wat zou je ermee doen?
  • Als je honger hebt, geef dan iemand te eten: hoe zou je datgene wat jij zelf zo verlangt, aan een ander kunnen schenken, in het klein, of symbolisch?

Deel je ervaringen in de reacties!

En bekijk ook de TempelTV  aflevering over overvloed!

Wil jij ook leven op de Hartslag van de Natuur, die innige verbinding maken van de traditionele Europese wijsheid*  zodat je leven meewind krijgt?  De Tempel is er om je te helpen. Bestel nu  Je krijgt de Hartslag gratis in je mailbox, een cadeautje van de Tempel .

*T.E.W. = duizenden jaren proefondervindelijk onderzoek door onze voorouders.