Runen – Dagaz, licht over schimmige zaken

DagazVanmorgen voelde ik me lekker lui. Ik wilde ik me net nog eensomdraaien, toen Hendrik begon te kraaien. ‘Goeiemorgen, wakker worden!’ riep hij.  ‘De dag wacht op je!’

Hendrik riep,  dat zon haar prachtige nieuwe stralen wil laten zien.

De dageraad is als de laatste bladzijde van een lang en spannend boek. Je kijkt ernaar uit.  Maar als het zover is, is er ook iets afgelopen. Opeens moet je zelf weer aan de slag.

Om wakker te worden, moet je altijd even even een hobbel nemen. Bewustwording doet altijd een beetje pijn.

Daarom is de rune Dgaz zo fijn.  Dagaz,  de dageraad, helpt je over die hobbel heen.

Licht in het duister

Dagaz brengt verlichting. Dagaz laat je alles in de juiste verhoudingen zien.  De griezelige geheimen van de nacht verdwijnen: monsters op je stoel veranderen weer in kleren, trollen veranderen in stenen, de dansende elfen die je hyper-onrustig maakten, verdwijnen. De haan kraait, zelfs terwijl ik dit schrijf.

Het licht van Dagaz is niet tastbaar, maar het is duidelijk zichtbaar. En ook in ons gevoelsleven bestaat een dergelijk licht, een ongrijpbaar Iets dat ons vult met goede moed en blijdschap. Na het schemerige , geheimzinnige maanlicht  worden de zaken weer helder en heb je weer houvast. De Dageraad brengt humor, sprankeling, ontspanning.

Mysterie of geheimzinnigheid?

Spirituele kracht wordt vaak vergeleken met Het Licht. Omdat je het niet kunt vastpakken, maar toch kun je het zien. In de spirituele wereld is er veel verwarring tussen Mysterie en Geheimzinnigheid, maar het verschil is even groot als dag en nacht.

Het Mysterie is als de dag: het maakt alles helder, begrijpelijk, logisch en inzichtelijk, en je wordt er blij van en opgewekt, en vol humor en speelsheid. Als zonlicht. Het brengt leven.

Geheimzinnigheid is als de nacht: las Maanlicht: feeëriek, sprookjesachtig mooi, en vol illusies, zodat de dingen onduidelijk blijven. In het kader van geheimzinnigheid worden hints gegeven over  geheime kennis, die alleen de ingewijden kunnen bevatten. Kennis, en interessantdoenerij, name-dropping, geheime onderonsjes, die onmisbaar en onontbeerlijk lijken.Pas als je daar bij hoort, stel je iets voor.

Wie doorvraagt, krijgt ontwijkende antwoorden in de zin van: ‘weet je dat niet eens’, of ‘daar ben jij nog niet aan toe’. In het ergste geval krijg je het verwijt, dat  je het zomaar waagt om de grote Ingewijde of het Heilig Dogma in twijfel te trekken. Of dat nu gaat over  spiritualiteit, over kinderen opvoeden volgens een speciale methode, over bijen houden of over een winstgevende onderneming runnen.

O wee als je de geheimzinnigheid ontmaskert. Dan ben je de oproerkraaier, de klokkenluider, de hinderlijke haan, en dan ga je in de pan.

Verdwaald in je eigen illusies?

Als kleine ondernemer weet ik maar al te goed, hoe makkelijk het is om verdwalen in de illusies. Het is makkelijker om likes te verwarren met klanten. Om complimenten te zien als bewijs dat je goed bezig bent, in plaats van als wat ze zijn: alleen nog maar een signaal op weg naar omzet.  Het is verleidelijk om alles voor iedereen te willen zijn, en jezelf niet te beperken. Mar of je beperkt jezelf, of je beperkt je omzet. Zo is het in alles. Of je pakt je zelf aan, of je projecteert het op je omgeving.

Je  illusies voelen prettig, ze zijn spannend maar op een veilige manier. Je kunt moordlustige trollen op je pad als ondernemer zien, die in werkelijkheid niet erger zijn dan de gekreukte  trui op je stoel. Maar de werkelijke monsters: gemakzucht, slordigheid, nalatigheid, traagheid, die zie je niet. Maar ze vreten je onderneming op van binnen uit.

Waar houd jij jezelf gevangen in geheimzinnigheid en illusies?

Doe de Dagaz-test

Gelukkig bestaat er een heel gemakkelijke test, om mysterie te onderscheiden van geheimzinnigheid. Ik noem het de Dagaz-test, omdat je Dagaz je daar geweldig bij helpt. Dit is de test:

Voel, wat het magische verhaal met je doet.

Voel je je klein, afhankelijk, geïmponeerd? Krijg je geen open, eerlijke antwoorden op je vragen? Wekt het verhaal je nieuwsgierigheid, maar niet je belangstelling? Doe je dingen doen die niet echt goed voelen? Is de uitkomst altijd afhankelijk van je eigen inspanning, en schiet je voortdurend tekort? Is het allemaal jouw schuld, dat je niet ‘verder’ bent?

Dan zit je gevangen in het web van geheimzinnigheid en illusies. Illusies zijn net bastognekoeken: echt lekker is het niet, maar toch eet je het hele pak leeg. Je wilt meer, meer meer. Maar het gekke is, je hebt nooit eens genoeg.

Of gebeurt er iets heel anders? Wil je meer, omdat je ineens iets begrijpt,  wat je zelf niet zou kunnen verwoorden?   Krijg je houvast, vind je bruikbare kennis? Word je er blij en tevreden van, voel je de inspiratie in jezelf stromen? Maakt het je bewust van je eigen kracht? Ervaar je de frisse verwondering en speelse blijdschap, de humor? Wil je er meer van omdat je er echt iets aan hebt?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Geheimzinnigheid geeft je mooie verhalen over wat er achter die deur kunt vinden … als je tenminste aan allerlei voorwaarden voldoet. Maar Dagaz doet gewoon die deur open. Misschien moet je even knipperen tegen het licht.
Geheimzinnigheid is lekker.

Het punt is natuurlijk, dat de geheimzinnigheid heel lekker is. Veel lekkerder dan de harde werkelijkheid. Maar de harde werkelijkheid ziet er opeens totaal anders uit, als je de hulp krijgt van Dagaz, het licht! Daar word je blij van, en kun je zelf weer verder!

Hoe kan Dagaz jou helpen?

Roep Dagaz, als je hoop nodig hebt .

Roep Dagaz, als je hulp wilt om’s morgens  uit je bed te komen.

Roep Dagaz als je in verwarring bent.

Roep Dagaz, als je iets niet begrijpt en inzicht wilt.

Dagaz geeft inzicht en wijze raad. Dageraad.

Meer inzicht en helderheid? Wil je leren over de kunst om mee te surfen op het kosmische getij, op het ritme van de zon en de maan? Meld je dan aan voor de gratis Hartslag van de Tempel.

Meld je hier aan, dan krijg je de traditionele wijsheid gratis in je mailbox.