Runen – Ingwaz

ingwaz_runeIngwaz, de rune van de grote god Ing, god van de mannelijke vruchtbaarheid en levenskracht, en het Haardvuur.

De Ingingen en de Inklings

Ing had hele volksstammen aan volgelingen, overal in Noord Europa. Men noemde hen de ‘Inglings’ en hun naam komt terug in  allerlei namen (Inger, Ingeborg, Ingo) en plaatsnamen:  Ingelheim, Ingolstadt; en het adembenemend mooie  Ninlingspo (de spo =  bron van de Ingling) in de Ardennen.

Ninlingspo, Ardennen
Ninlingspo, Ardennen

Ook de beroemde schrijversgroep van J.R.R. Tolkien en C.S. Lewis had deze creatieve god als schutspatroon; zij noemden zichzelf de ‘Inklings’, met een knipoog naar hun beroep.

Haardvuur

Ingwaz staat voor het haardvuur,  een prachtig beeld weer van volwassen mannelijke vruchtbaarheid in actie. Ingwaz brengt het vuur in een veilige vorm: in de haard, waar het vuur dienstbaar is en geluk brengt, een veilig thuis en voedsel voor velen.

Leven brenger

De volwassen vruchtbare man is een schepper, hij brengt leven voort. Een gezin. Een onderneming. Een uitvinding.
Wij zijn in zo vertrouwd met verwoestende en vernietigende kracht van het mannelijke scheppingsvuur, dat we mannelijke vruchtbaarheid bijna automatisch synoniem stellen met wildvuur, meeslepend en vernietigend.

Volwassen mannelijkheid

De kracht van Ingwaz is juist die volwassenheid, de verantwoordelijkheid. Ing draagt zorg voor zijn schepping, koestert hen en zorgt dat ze veilig zijn.
Ingwaz is het haardvuur Het scheppende vuur is nog altijd even krachtig, maar het is getemd, het is veilig in de haard. En daardoor schept Ingwaz zelf ook veiligheid.
De haard is de plek waar je kunt thuiskomen, waar vertrouwen is en voeding. Er zijn verhalen waar je je ziel aan kunt verwarmen en verrijken. De haard is een veilige plek om uit te rusten en tot jezelf te komen en weer in verbinding te komen met je omgeving.

Veiligheid

Dat is de kracht van Ing. Veiligheid. Niet de ons zo vertrouwde on-veiligheid waarbij vol wantrouwen je hele doen en laten wordt nagegaan.  Nee, de diepe, genezende kracht van veilige geborgenheid.
Waar het veilig is, daar kun je loslaten.
Waar het veilig is, kun je ontspannen.
Waar het echt veilig is, kun je scheppen.
Daar stroomt de levenskracht ongehinderd door, en geneest alle kramp en ziekten.

Wat je zelf kunt doen: 

Wil jij je weer veilig voelen? Roep Ingwaz.
Heb je hulp nodig bij het beschermen vhttps://indetempel.nl/aanmelden_hvt.htman je vlam van inspiratie? Roep Ingwaz.
Wil je je geliefden koesteren en voeden? Roep Ingwaz.
Heb je behoefte aan thuis? Roep Ingwaz.
De kracht van de runen is groot en oer en diep indringend.

Volg de hartslag van de natuur

Wil je meer weten over de traditionele Europese Wijsheid, over leven in het ritme van de zon en de Maan, meld je dan aan voor de Hartslag van de Tempel. Gratis in je mailbox.

IngwazSteen idt