Runen – Kenaz, fakkel of zwerende puist?

Kenaz-640x428Kenaz is de zesde letter, haar klank is ́k ́. Kenaz is een van de runen van Freyja, godin van de levenskracht.

De clue van Kenaz

Een fakkel doet iets magisch: hij concentreert het wilde ontembare creatieve vuur op één plaats. Het wordt een fakkel in plaats van wild overal heen te vliegen. Kenaz brengt het vuur dus in een toegankelijke, bruikbare vorm. Maar daar zit een geheim aan vast.

De clue van Kenaz is de innerlijke dynamiek. Scheppingskracht loopt via een ritmisch patroon van golven, op een vast getij.  Het getij wacht niet, maar gaat gewoon verder. Use it or lose it.

Kenaz geeft onze scheppingskracht een innerlijk doel en richting, alles komt in beweging en het mooie is, dat Kenaz in al die beweging een kompas is,  waarop we blind kunnen vertrouwen zo lang we blijven meebewegen.

Kenaz is de fakkel. Dat is niet voor niets.freyja10 Kenaz nodigt uit om in in het ongewisse stappen. Als het donker is, is Kenaz jouw fakkel. Je volledige cirkel van invloed kun je overzien door de kracht van Kenaz.

Als je daarop vertrouwt, gebeurt er iets totaal magisch. het is doodeng, omdat alles buiten je cirkel van invloed donker is. Je kunt niet om de bocht kijken, wat daar is.

Er is namelijk nog niks. Er is alleen, wat jij op dat moment aan het scheppen bent.

Of het nu gaat om de liefde, om een creatief proces, of om jezelf en je geliefden te verdedigen. Kenaz zet je hele hart in vuur en vlam. Als de vonk in je hart slaat, kun je bergen verzetten.

Echt. Kenaz is scheppingskracht in actie. Het geheim van Kenaz, is dat je fakkel gewoon doorloopt, of jij nu meeloopt of niet. Als je iets in gang zet, moet je  wel doorgaan. Blijven vertrouwen. Als jij stopt, wordt het heel snel donker om je heen.

Kenaz loopt ondertussen gewoon verder. Dat brengt ons bij de tweede betekenis: Puist, zweer, ontstekingshaard. Ook dat is een vorm van vuur, geconcentreerd op één plek.

In de startblokken – go!

Als je het vuur van inspiratie je in de startblokken zet, en je gáát niet, of je stopt – omdat het verder zo donker is, omdat je denkt dat je er nog niet klaar voor bent – omdat het gewoon doodeng is, omdat je echt eerst een om de bocht wilt kijken voordat je verder gaat – dan dan creëer je een probleem.  Als jij de zaak om de bocht niet vertrouwt, dan is het daar ook niet meer te vertrouwen. Kenaz is creatie-kracht. Je creëert het zelf. Dat is het geheim.

Kenaz gaat gewoon door, als een plant die zich dwars door het beton heen boort. Ze draagt je overal doorheen, zo lang je haar maar vertrouwt.  Doe jij  helemaal niets, dan gaat het vuur een eigen leven leiden. Dan krijg je wildgroei, ontstekingen, opstandjes, puisten en zweren en muiterij. Je verzuipt in je eigen scheppingskracht.

Iedere ondernemer kent dat. Je stapt enthousiast in een nieuw project, het is super spannend. Je aarzelt hier en keer en twijfelt daar een keer, langzaam gaat de schwung eruit en jij blijft achter met een berg werk. Opeens ben je slaaf van je onderneming.

Iedere kunstenaar kent het: het vuur van de schepping, dat je van binnenin verteert, waar je bijna niet tegenop kunt schrijven of schilderen.

Woede is energie

Woede is energie. Wie de geestkracht heeft, van nature en getraind en ontwikkeld, kan de energie ergens naartoe sturen. En dan kun je met woede dealen zoal je wilt.

Prachtig weergegeven in Anger is an Energy van  Public Image Limited, door John Lydon. Hij lijkt zelfs op Loki.

Leven op het ritme van de natuur:  wind in de rug

Kenaz werkt in de natuur volgens haar eigen, onveranderlijk vaste ritme.  In de Tempel leer je alles over het ritme van de natuur, zodat je op die golven van Kenaz mee kunt varen. Op die manier heb je altijd meewind in je leven. Hoe lekker is dat!

Kunnen we er nog actiever mee werken, en die krachten zelf besturen? Ja, absoluut. Ik zal niet zeggen dat het eenvoudig is, maar het is niettemin ons geboorterecht, als mens.

Dit zijn de dingen die je in de Tempel kunt leren. Meevaren met de kracht van de natuur. Ene beetje bijsturen. Nieuwe dingen scheppen. Het is absoluut mogelijk en je leven wordt een ritje met meewind. En af en toe, als jij dat wilt, een sprankelend, levendig en spannend avontuur.

Wil jij ook die meewind in je leven, verdiep je dan in het ritme en de getijden, de Hartslag van de natuur. Je krijgt ze gratis in je mailbox, een cadeautje van de Tempel.