Vingerlabyrint

 

Labyrint

Het was een van de eerste dingen die we deden, toen we in Frankrijk woonden en opeens beschikking hadden over een weiland. We maakten een labyrint. Een levensgrote, met de bosmaaier.  Dagenlang liepen we door die bobbelige paadjes, rond en rond en rond en rond.

Ergens omheen draaien is de snelste weg
Eeuwenoud meditatief gebruik: een labyrint lopen. Er gebeurt helemaal niets en tegelijk gebeurt er een heleboel.

Het ontspant en brengt evenwicht. Een labyrint brengt je bij de kern van de zaak. Letterlijk, met heel veel omwegen, want dat is de snelste weg. Wanneer je iets van meerdere kanten bekijkt, kom je veel sneller tot de kern dan wanneer je er in een rechte lijn op af dendert. Het is al duizenden jaren bekend, een van die innerlijke-wereld waarheden die ons steeds ontglippen.

Laagje dieper
Als je sneller wilt, moet je geen gas geven en doordenderen, maar een laagje dieper gaan, achter de sluiers van het alledaagse de verbeelding in duiken. Daar helpt zo’n labyrint geweldig bij. Het doet er niet toe of je het nu met je voeten loopt of met je vingers of met je muis, als je aandacht maar meeloopt.

Omgekeerde wereld
Het labyrint brengt ons in de omgekeerde wereld, de geestige wereld, vol humor.  Religie is meestal bloedserieus, als je ergens om lacht heet het spotten. Maar spiritualiteit staat bol van de humor. Neem nu dit labyrint. De vorm doet denken aan de hersenen, 21e eeuwse hersenen. Hoewel de gladde rij-maar-door lijnen wel een beetje kronkelen, kun je het labyrint in en weer uit zonder een spoor achter te laten, zonder ergens op te botsen, zonder in verwarring te raken. Alles is geregeld. Alles is veilig. Als je maar binnen de lijntjes blijft, komt het allemaal goed – en als je er weer uit bent, is er niets gebeurd.

Of…?

Je weet het pas als je het echt doet. Lezen is een ding; doen is iets totaal anders. Welke avonturen beleefde jij in het labyrint ? Deel het in de reacties.

Hoe maak je een labyrint?

Om je eigen vingerlabyrint te lopen,  kun je gewoon de afbeelding hierboven uitprinten. Nog leuker is het, om  zelf een tekening maken.

Voor als je geen labyrint bij de hand hebt – kijk op gratis moois.

Laat een reactie achter